Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Teotitlán_del_Valle Takami_musubi_no-kami Specklinia_citrina TQS Sindrome_del_iris_flaccido_intraoperatorio Temáukel Salida_de_Emergencia Transferencia_de_electrones The_Matador Sadler's_Wells_Theatre Tambores_metalicos Tomorrow_(álbum) Sebastian_Rodriguez Saint_Andre-de-Sangonis Sheffield_Wednesday_F_C Seguridad_Informatica Sessilanthera Tiburón_fluvial_birmano Schlumbergerinae Saint_Secondin Torneo_de_Hamburgo_2013 TOFAS_Bursa Solid_State_Records Sunshine_of_Your_Love Teorema_de_representación Secodontosaurus Sueros_de_Cepeda Subteniente_Lopez Sao_Barnabé_(Almodôvar) September Santiago_Rodas Torre_del_Caballito Transteismo Taphina_dimidiata Supernatural_(cancion) Simbolos_matemáticos Sistema_radical Tanguy_y_Laverdure Sierra_de_Cártama Seleccion_de_futbol_de_Somalilandia Tarde-venidos Sainte_Feyre Sarcanthus_formosanus Torgiano Samuel_A_Lafone_Quevedo Stefan_Dörflinger Sasa_Vasiljević Sistema_de_señalización_por_canal_común_n_7 Single_Sign_On Sinfonia_n_º_72_(Haydn) Soporte_de_armas Shojo_Comic Salix_cordata_var._denveriana Transporte_en_Somalia Tractatus_de_Herbis

html map