Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Cannelloni

Cannelloni - włoski makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym, sosem pomidorowym oraz beszamelowym, a całość posypywana jest startym serem. Przyrządzanie Rurki z farszem mięsnym lub warzywnym układamy w żaroodpornym naczyniu, następnie polewamy sosem (pomidorowym, beszamelowym) tak, aby cały makaron był zanurzony. Pieczemy w piekarniku przez około 40 min. bez wcześniejszego gotowania.

Guerra_de_los_cien_anos Guaraniná Mirmecofago Himno_de_tabasco Monte_Harvard Autovía_San_Diego Hipias_menor Guillermo_Martinez_Gonzalez HSM_2 Historia_de_andorra Anos_1340_adC Hernan_Marquez Asociación_Cultural_y_Deportiva_Bomberos Movimiento_Gremial_de_la_Universidad_Católica Heirate_mich Anos_1220_adC Hiponomo Asn_1 Antonio_Sartorio Hidratación Arteria_articular_inferior_interna_de_la_rodilla Arteria_arcuata André_Schiffrin I_Don't_Want_to_Spoil_the_Party IUPHAR Another_Phase Humor_a_toda_vela Higinio_Morinigo Guardia_Nacional_de_Georgia Hasan_ibn_Ali Henrikh_Mkhitaryan Gurriato Heisinger Gualdo_Tadino Hoplosternum Gérard_Debreu Avila_(Espana) Antonio_Pascual_Acosta Hariota_houlletiana Monasterio_de_Santa_Maria_de_Poblet Autito Aristio_Louel HMS_Epervier_(1812) Anita_Baker Archivo_Histórico_Provincial_de_Huesca Hist._Pl._Dauphiné Mordellaria_latior Miloš_Král Montes_Pentadactylos Ano_101 Guerra_Polaco_soviética_en_1920 Arboreto_Giner_de_los_Ríos Haplochernes_buxtoni Ann._Sci._Nat.,_Bot.,_sér._6 Mordellistena_varians

html map