Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Carlos_Yusta_Rojas Bencao_Gangmu Beatriz_Allende Berbinzana_(Navarra) Catedral_de_San_Jose_y_San_Andres_de_San_Andrés_Tuxtla Barao_de_São_Miguel Batalla_de_Yamasaki Castros_del_monte_Dobre Cerro_del_cubilete CA-340 Chamberat Caída_de_Nargothrond Aéreo_calafia Bombardero_estratégico Caprimulgus_ridgwayi Catalano-americano Barbarian_(Psygnosis) Big_Bang_(desambiguacion) Borussia_Moenchengladbach Champions_Trophy_de_hockey_sobre_cesped_femenino_de_2008 Banco_nacional Babka Beaucroissant Batalla_de_montenotte Betty_Applewhite Bajo_la_mascara_del_placer Captura_de_fort_bute Centro_geográfico Cabildo_de_ballesteros_(Molina_de_Aragón) Cantón_de_Castelnau_Riviere_Basse Banastás_(Huesca) Birdland Centro_histórico_de_Managua Beugnatre Califato_Omeya_de_Córdoba Casa_de_valdivia Boris_Sagredo Cariniana_brasiliensis Candeal_blanco Bob_Griese Bernard_Germain_Etienne_de_la_Ville,_Comte_de_Lacepede Canal+_DCine Beppu_Oita Bernardo_Mitnik Bahia_de_Chimbote Chaetobranchopsis_australis Barrio_de_San_Juan_(Merida) Bastón_rúnico Betula-alnus CM-200 Basilepta_eakaoensis Bognor_Regis Caida_del_Hombre_pecado_original_y_expulsion_del_Paraíso Bobby_darin Cabreton_(La_Rioja)

html map