Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Victoriano_Huerta WP:RD/MAY10 Colulo Chiri Conectividad_ecológica Verrieres_de_Joux Conservante_E290 Y_con_maggie_son_tres Villeneuve_sur_Vere Clinton_Richard_Dawkins Wendy Cherry_Navarro Virgen_de_Setefilla WBC_Raiffeisen_Wels Comida_rapida Xavier_de_Montepin Alcetas_II_de_Macedonia Cinzano_(vermú) Chechu_Villaldea_Garrido Condalia_microphylla Abierto_de_Los_Ángeles_(golf) ZoneMinder Conde_de_Tilly Chiaki_Ito Coeficiente_de_dilatacion_adiabática Comunidad_Urbana_de_Arras Acopanea Cláudia_Maria_Pastor Colegios_de_Durán Chevreulia Aborigenes_de_argentina Condado_de_Screven Colours_in_the_Dark_(álbum_de_Tarja_Turunen) Xanthosoma_atrovirens_var_kochii Alberto_Garcia_Granados Clueless Zarzadilla_de_Totana Al-Kalbi Villa_del_Rosario_(Santander) Acrobata_de_Osuna A_Corazón_Abierto_(álbum) Yusuf_b._Harun_al-Ramadi Virgen_de_la_Merced Aeropuerto_Internacional_de_Martinica Aeropuerto_Jose_Maria_Yañez Valeriana_zuaragoitiae Club_atlético_chalaco Vladimir_Leontievich_Komarov Cis_usambarinus Acogombrar Vila-Rodona Volcán_Puntiagudo Coelorinchus Velascalvaro_(Valladolid) Coeficientes_de_forma

html map