Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Arthur_y_los_Minimoys Mortadelo_y_Filemón_(animación_de_1994) Identidad,_Tradicion_y_Soberanía Asociación_para_el_desarrollo_de_la_informatica_y_la_telemática Montes_Sayanes Aronia_chamaemespilus Guillermo_Farré Hypocylix Homocerca Arsínoe_(Etolia) Auk_(revista) Idioma_huetar Aurora_(Wisconsin) Astral_Weeks Anthony_Bourdain:_No_Reservations Ayano_Ōmoto Anstruther_Davidson Annandale_(Demerara-Mahaica) Horace-François_Sébastiani Arte_en_Estados_Unidos Milton_Lasell_Humason Hacia_una_arquitectura Mono_Nuñez Harrisburg,_Pensilvania Ano_348 Helianthemum_glaucum_c_album Mortadelo_y_Filemón_-_El_cochecito_lere Anguis_fragilis Areca_catechu Hotel_Guaraní Idioma_wayunayky Historia_de_la_Relatividad_Especial Historietas_satiricas Aval_a_primera_demanda Mordellistena_sericans Hermann_de_Reichenau Anatoli_Vasílievich_Parov Mundial_de_Badminton Análisis_clinico Asociación_Cultural_Cine_Club_Jerez Arroyo_de_zapata Hormona_foliculoestimulante HIP_117763 Anaid_(nombre) Grupo_B_de_la_Copa_América_2011 Archaeosphaerodiniopsidaceae Hidroxido_de_hidrógeno AntiTerrorismo_ETA Guille_mealla Antipus_urikkana Haworthia_torquata Mo_i_rana Argeles-sur-Mer Guido_Buchwald Multán

html map