Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Liebre_MkII_Torino Izel_les_Equerchin Jornada_del_10_de_agosto_de_1792 Lactobacillus_bifidus Jorge_Zaffino Jurisdiccion_Contencioso_Administrativa_de_Espana Kiln Jorge_Sabaté La_Almunia_de_San_Juan Jérôme_Bonnissel Kevin_Allen_Loder Jose_Maria_Obando_Del_Campo La_Escuela_del_Vicio La_granja_VIP Juan_Luis_Rodríguez_Vigil Instituto_de_Santa_Fe Libertad,_Igualdad,_Fraternidad Juan_Flórez_Posada Jugastrum Ivan_Šurjak Ladrillo_visto Jorge_Campos_(musico) Juárez_(estacion) Leontodon_saxatilis_subsp._rothii Jorge_Prat_Echaurren Lenguas_yok-uti José_Antonio_Echávarri Kamov_Ka_8 Liceo_Mexicano_Japones John_Davison_Rockefeller_Jr Les_Eparres Leeds_United_A.F.C. José_García_Fernández Jardín_Botánico_de_la_Universidad_de_Hohenheim Kim_Deitch La_Goleta_(Corralejo) La_Opinion_(periódico_de_California) Janti-Mansi Lineman Jose_Maria_Velasco_Álvarez La_Isla_de_los_Inventos Kaeritaku_Natta_yo_(canción) La_Boissiere-de-Montaigu Jose_Miguel_Gonzalez_Martin_del_Campo Joanne_Hill Itala Joseba_Agirre_Oliden James_Williamson_(director_de_cine) Kagome_Kagome Le_Versoud Joaquín_Pastor Johnny_Canuck Iñigo_Fernández_de_Velasco Lake_St._Louis_(Misuri) Jair_Domínguez

html map