Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Bureau_Federal_de_Prisiones Campeonato_Mundial_de_futbol_sala_de_la_FIFA_1989 Carex_alma Bakircioglü Carlos_Melero Calle_ilusion Campeonato_Mundial_de_Patinaje_Artístico_sobre_Hielo_de_1939 Biofilm Catalina_de_Portugal_(1436-1463) Calimesa_(California) Canal_53_(Universidad_Autónoma_de_Nuevo_León) Campeonato_Sudamericano_de_Rugby_Juvenil Beaumont_(puy-de-dôme) Budapest_Keleti_palyaudvar Catalina_de_Anjou_de_Hungría C.Reeder Campeonato_Mundial_Femenino_de_Balonmano_de_2007 Budin_de_pan_y_mantequilla Bolivaria_amnicola Bandas_de_bollinger Basílica_de_La_Virgen_de_Chiquinquirá CONFECH Carlos_Barbosa_(desambiguación) Base_general_bernardo_o'higgins Bauchstecherle Betcave-Aguin Biblioteca_Pública_de_la_Universidad_Michoacana Basílica_de_santa_maria_della_salute Cation_arenio Castillo_de_los_Fajardo Blahodatne_(Raion_de_Bilhorod-Dnistrovskyi) Bolas_de_cerdo Bustince-Iriberry Banco_Espanol-Chile Bremen_(ciudad) Bernardo_II_de_Sajonia-Meiningen Can_You_Hear_Me? Baldwin_(condado_de_Chemung,_Nueva_York) Calle_7_(quinta_temporada) CYHSY Campeonato_Sudamericano_Femenino_de_1995 Bentley_s2 Batalla_de_Tempsford Castillo_de_Sedan Capitulos_de_Capitan_Flamingo Backhaul Boeing_Capital_Corporation Bloque_de_madera Býleistr Carbono_reforzado_con_fibra_de_carbono Brewer_(Misuri) Campos_de_concentracion_franquistas Bernard_Germain-Etienne_de_la_Ville-sur-Illon,_conde_de_Lacépède Baticano Casa_Ferrer

html map