Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Pila_acotada Parque_Nacional_de_los_Montes_Ruwenzori Ononis_repens_subsp_australis Pehuensat-1 Phaca_acutidens Paris_Gare_de_l'Est Papa/2006 Nabito_de_Teltow Navardún_(Zaragoza) Plaza_Édouard-Vaillant Pierre_Louis-Auguste_de_Crusy Patriarca_Vicente_II Número_de_Hagen Nicolas_Brown Parque_Alberto_Romo_Chavez Pietro_Fossati Organizacion_Revolucionaria_Interior_Macedonia_–_Movimiento_Nacional_Búlgaro Philippe_Gaucher Petrolul_Ploieşti Pessac_léognan Pomahaka Piriqueta Paco_Herrera Países_desarrollados Pacific_12_Conference Parlamento_de_inglaterra Oblatos_de_San_Jose Pablo_Ferreyra Peluche Pleurothallis_biglandulosa Pomar_de_Cinca Paravicino Palaeomicroides Oktiabrskaya_(Krylovskaya,_Krasnodar) Observatorio_de_Marina_de_San_Fernando Oenocarpus_bataua_var_bataua Plaza_Andres_Bello_(Caracas) Pimientos_secos Orden_del_Hospital_de_Jerusalen Musica_virreinal_de_Mexico Perissocephalus_tricolor North_America_Caribbean_Rugby_Association Pavol_Červenák Máscara_de_Bayer Organizacion_defensiva_del_Pirineo Nórdico_Antiguo Placospermum Phaethornis_rupurumii Nahuat Patrimonio_Historico_y_Cultural_de_Colombia Parideae Mónaco_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Calgary_1988 Panonia_(llanura) NN_GG. Penón_de_Zaframagón

html map