Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Eliomys_melanurus FEPSA Francisco_I_de_Lorena_de_Guisa Expedición_10 Federación_Tunecina_de_Básquetbol Esnaider_Salinas Fiesta_Patronal_de_la_Virgen_Purisima_de_Pampas Esclerófilo Fox_Sports_en_Español Escala_(música) Flemingia Enum._Pl._(Vahl) Eric_Wilson_(bajo) Florida_Adentro Exposicion_Universal_de_Sevilla_1992 Fouad_Didi Edwin_B_Williams Fernando_Arce Faith_Wilding Estrella_roja_de_belgrado Edmundo_Jacobo_Molina Elastómero_termoplástico El_Pino_de_Tormes Fleischmanniopsis Fernando_Álvarez_de_Toledo_y_Zúñiga Elecciones_europeas_de_1989_(Reino_Unido) Equilibrio_de_Nash Francisco_Javier_Venegas_marqués_de_la_Reunión_y_de_Nueva_Espana Entre_Rios_(cordillera) Estado_de_Tenesi Emperador_Koko Estación_de_Burriana-Alquerías_del_Niño_Perdido Emin_Ağalarov Elongación_(física) Elecciones_a_la_Cámara_de_Representantes_de_los_EE._UU._de_2010_en_Carolina_del_Norte Editions_Gallimard Eurowestern Eduard_Punset Escobaria_rigida Estrecho Esclagne Endosamara_racemosa Fisura_ósea Fairchild-Dornier_328 Elecciones_Generales_del_Reino_Unido_(1886) Estadio_Steel_Yard Expedicion_6_(ISS) Elecciones_presidenciales_de_Estados_Unidos_de_1892 Eric_Himpton_Holder_Jr. Eschaton_(álbum_de_Anaal_Nathrakh) Federacion_Unitaria_de_Trabajadores_Mineros_Energeticos_Metalúrgicos,_Quimicos_y_de_Industrias_Similares Erik_Brødreskift Estadio_Enzo_Hernandez Feuilleea_calycina Eme

html map