Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Palavecino_(municipio) Narcissus_muticus Myliobatis_tobijei Paulo_Cesar_Batista_dos_Santos Picea_parsonsiana Planet_Funk Museo_Maritimo_de_Tasmania Oleta_i_Évol Nord_Norge Nikolái_Larionov Nuevo_Laredo_(Tamaulipas) Paul_Gasq Petit_hôtel Pajares_(Asturias) Ni2_Puppis Passerina_hirsuta_var._linearis Platycladus_orientalis Nicolás_Reynés_Berezaluce Pliosáurido Onyx_Racing Parque_nacional_natural_Cueva_de_los_Guácharos Oomi_shima Piano_(dinamica) Pleasant_View Paolo_agazzi Pablo_Richetti Pleasant_Hill_(Pensilvania) Patronos Pinanga_costata Polikarpov_R-Z Navibank_Saigon Operador_genetico_(computación_evolutiva) Mézieres_au-Perche Nestoriano Música_de_Canadá Pista_oculta Myrmeciza_pelzelni Música_en_la_Prehistoria No_Woman,_No_Cry Nueva_Santa_Rosa Noyant_la_Gravoyere PFC_Cherno_More_Varna Podiceps_andinus Myron_Clarinda Política_de_la_Argentina Natacion_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Atenas_2004_Estilo_espalda_200m_masculino Países_alpinos Pipridae OGLE_TR-113b Parques_nacionales_de_Italia Normas_acerca_de_las_municiones_de_racimo Platonismo_matematico Ponts_et-Marais Méntrida_(vino) Phrynopus_dagmarae

html map