Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Pierre_Dervaux Palacio_de_eventos Nematócero Pan-pan Playlist_Your_Way Peyrole Oficina_Postal_de_los_Estados_Unidos–Canal_Street_Station Plaza_de_la_República_(La_Valeta) Paganismo_judío Oxaloacetato Neobisium_minimum Paraselenis_flavopunctata Pedro_Guirao Organografía Orosi Paisaje_arqueológico_de_las_primeras_plantaciones_de_café Museo_de_las_Termas_Publicas_de_Cesaraugusta Perspectiva_con_pórtico Paul_Guyvenson Palma_pindo NCQ PCCB Naborío Pase_escolar Pericito Penafuente Novelas_graficas Osteoglosido Pecados_capitales PON Platos_de_haiti Pamphilidae Por_colectora Muzzarella NGC_219 Planet_of_the_Vampires Piano_cuadrado Orchis_bifolia Phaps_chalcoptera Office_for_Metropolitan_Architecture Pierre_francois_charles_augereau Podabrus_kiiensis Planta_Alpina Pantelis_Karasevdas Olvida_los_tambores Octavio_Magana_Cerda Método_de_Baermann One_Room_Disco Nagios Pelecanoides_magellani Pl._Hartw. Nerviación Nikolái_Bulganin Poligono_menor Peñón_de_los_Baños

html map