Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Calzada_(Puerto_Rico) Capitulo_(libro) Bing_Product_Upload Barleria_prionitis_subsp._delagoensis Cerritos_(Los_Angeles_California) Batilo_de_Alejandría Burregeara_Nelly_Isler Carta_abierta_de_un_escritor_a_la_junta_militar Campeonato_Japones_de_Sport_Prototipos Batalla_de_Skafida Boehm Campeonato_Sudamericano_de_Baloncesto Caserio_El_Bolo Campos_del_Rio_(Murcia) Blíster Bilious_Paths Bhagavad-gita Camposicola_sanctateresae Camaritas Callús_(Barcelona) Celula_adiposa Batalla_de_Elvira Blaquier_(provincia_de_Buenos_Aires) Campeonato_Mundial_de_Piraguismo_de_1987 Betiguera Challenger_de_Numea_2011 Britten-Norman_Defender Bactromantis Baby_Boy_(cancion_de_Beyonce) Bujeo_(Granada) Belloto_del_sur Campeonato_Mundial_de_Halterofilia_de_1898 Baton_Rouge Cachapa Carl_Bonstedt Bastian_Reinhardt Cardiacanthus Bend Cereus_schmidtii Bokermannohyla_martinsi Boën-sur-Lignon Biosatellite_C Año_1999 Ben_e_king Chalican Boeing_777_200ER Cachaco Bernières_sur_mer BK_Kiev Basilica_de_la_vera_cruz Catalana_de_gas Centro_historico_de_Ciudad_de_Mexico Biocompatibilidad Bañados_de_Izozog_y_el_rio_Parapeti Calle_103_(línea_de_la_8ª_Avenida)

html map