Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Universidad_de_los_Emiratos_Arabes_Unidos Municipio_de_Huautla_(México) Ruta_de_Illinois_125 Ryan_Raddon Uebelmannia_pectinifera Troa_de_epiro Gasteria_porphyrophylla Frente_Moro_de_Liberación_Islamica Municipio_de_Des_Moines_(condado_de_Jasper,_Iowa) Union_Zacatecas UFDD Gazania_longiscapa Universidad_de_Växjo Félix_Megia_Fernández_Pacheco Gastropods Municipio_de_McMurtrey_(condado_de_Douglas,_Misuri) Municipio_de_Lake_Mary_(condado_de_Douglas,_Minnesota) Franz_Ernst_Brückmann Resinas_de_intercambio_catiónico Fútbol_Club_Vilafranca Saadi_Gaddafi Gironés VMA Giovanni_Antonio_da_Brescia Rio_Bolchoi_Tcheremchan Murakumo Reino_de_Laos Generador_termoelectrico_de_radioisotopos Gios_Deyser-Leon_Kastro Fritz_Müller Georg_Holm Sabana_Grande_de_Orituco Tuculor Galo_Ibérico Ruud_van_nistelrooy Genista_repens Ingles_de_Estados_Unidos Fórmula_del_Haversine Reigneville_Bocage Genghis_Kan Municipio_de_Lincoln_(condado_de_Adair,_Iowa) UGC_9 Rio_Zapardiel Roncal_(valle) Municipio_Jesus_Enrique_Losada_(Zulia_Venezuela) Iglesia_de_San_Julián_de_los_Prados Republica_de_Yucatán Getty_Villa Ricardo_López_Aranda Ria_de_O_Burgo Richard_L_M_Synge Ricardo_Bentin Imagina_(Montecarlo) Gafas_divertidas Ilustración_de_Estados_Unidos

html map