Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Esperance_(villa) Falco_zoniventris Ferdinand-Victor-Eugene_Delacroix Fiebre_del_Colorado_por_garrapatas Fernando_Espino Francia_de_vichy Fahy Emperatriz_Myeonseong_de_Joseon El_paraiso_desdeñado Fiesta_de_Comadres Edmundo_Ramirez F_Zero_GX España_en_la_Copa_Davis_2009 Florecimiento_del_genero_periodistico_en_Espana Erik_Prince Eldorado_(Sinaloa) Escándalo_de_los_adiestradores_de_perros_en_el_ejército_de_EE.UU. Elecciones_espanolas_al_Parlamento_Europeo_en_1999 El_Fantasma_del_espacio_(cómic) Estación_Cerrito_(Corrientes) Escorial_(revista) Fondo_Mundial_para_el_Medio_Ambiente Federacion_Internacional_de_Periodistas Filosofia_del_arte Federico_Pistone Federacion_Nacional_de_Sindicatos_(China) Escribano_montesino Ejército_britanico Emperador_Shōwa Escudo_de_la_Republica_de_Udmurtia Ephemeralization F.Henkel El_hombre_de_los_6_millones_de_dolares El_borgoñón Estación_de_esqui Foreverland El_Bordell Emory_University_School_of_Law Elecciones_autonomicas_españolas_de_2003 Elecciones_presidenciales_de_Finlandia_(2006) El_Sueño_de_Morfeo._Destino_Eurovisión Elecciones_estatales_de_Colima_de_1967 Flashforward_(desambiguación) Estación_de_Saint-Lazare El_Descendimiento_de_la_cruz_(desambiguación) Embernagra_olivascens Extraño_ser Estacion_de_Valence_Rhône-Alpes-Sud_TGV Escudo_de_armas_del_estado_Lara Fardo Francisco_Albadalejo_Corredera Feldberg_en_la_Selva_Negra Everolimus Facultad_de_Ingenieria_Industrial_y_de_Sistemas_(UNI,_Peru) Eustaquio_Méndez_(Tarija)

html map