Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Lessonia_rufa LL_(NYCS) Janiá La_alegre_pandilla_(historieta_de_Segura) La_noche_de_walpurgis Jumbo_(banda) Le_Châtelet_sur_Meuse José_Mariano_Calderón Isla_feroe Int._J._Plant_Sci. Jean_Meyer_Barth Kidal Jacobs_Dream Lista_de_Personajes_de_Raruto La_primavera_(desambiguacion) Kestenholz L'Hôpital_le-Mercier Lehen Interior_Music Juego_de_las_Estrellas_de_la_LNB_2013 Juniperus_oxycedrus_a._lobelii Kumbia_Con_Soul Julián_Garcia_Nuñez Jaula_de_sentadillas Lira_de_África_oriental_italiana Jose_Almeyda John_M._MacDougal Joan_Rovira_i_Roure Linea_A4 Jerónimo_Castillón_y_Salas LAPF Legendario_(Mc) Lenguas_lequíticas Las_Mil_Mejores_Poesías_de_la_Lengua_Castellana Kamennogorsk Kike_Boned Jorge_Huirse_Reyes Joseph_Newman Liquid_Snake José_Ciantini José_Eduardo_dos_Santos Jardin_Etnobotánico_de_Latinoamerica Lily_Lazer Julián_Gallego Jaime_Hernandez_Bertran La_Guerinière Isla_Gran_Guerra Lamb_(álbum) Juracy_Magalhães Isophyllum_junceum Joan_Sardà Instituto_Tecnologico_de_Matamoros La_conjura_de_Fieschi La_última_cena_(El_Greco) Jay_Alexander

html map