Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

L'Albera Irlandes_argentino José_Hipólito_Unanue_y_Pavón Juvenal_Vargas Juan_Pisano Libération_Nord Kanopikon_atropurpureum Isla_Babe Kemeny_Zsigmond Joseph_Schumpeter La_Naissance_de_la_Lyre Jacob_Pereira Isin Jessica_Fox Jezira Libertador_General_San_Martín Joaquin_Pereira_Becerra La_invitacion Jamón_beibe José_Fernández_Vázquez Julian_Baldomero_Acuna_Gale JW_Marriott_Hotel_Lima Invasión_a_Afganistan José_Antonio_Viera_Gallo Juan_Luis_Gomez_López Las_Ventillas Jacopo_Francesco_Riccati Liga_Uruguaya_de_Básquetbol_2010-11 Juventud_Antoniana Ismael_Quílez John_Story Jalisco Jaguar_Tipo_E La_Alsacia_Feudal_o_el_estado_de_esta_Provincia_en_1789 La_Celle_Saint-Avant Kisjenő Kemal_Reis Jean-Françoise-Pierre_Peyron La_Baronia Jabir_al_Ahmad_al_Jabir_al_Sabah Karl_Wilhelm_Ludwig_Pappe Jose_Maria_Tomasi Joaquín_Cifuentes_Sepúlveda Kosmos_311 Karamay Juegos_Olímpicos_de_Seul_1988 János_Gálicz Las_Aventuras_de_Bongo,_Mickey_y_las_Judías_Mágicas Jean-Raymond_Tournoux La_Fontañera Japonia_striatula La_Niña_(carabela) Largo_(Chopin) Jean-Baptiste_de_Boyer,_Marquis_d'Argens Ionóforo

html map