Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Milongon Avenida_Montrose_(linea_Canarsie) Hydrocyphon_taiwanus Ayuela_(Palencia) Gromov Haute_Garonne Herba-savina Herodías Antonio_Bonet Mitologias_de_Mexico Mosasaurido Ancho_ibérico Misael_Bañuelos Arena_Olimpica_de_Río Hiodontidae Monomma_pseudosepultum_sambiranum Modelo_Knospe_Santen_Schadschneider_Schreckenberg Hipotesis_de_los_tres_sectores Montigny_sous-Marle Atalaia_(vila_nova_da_barquinha) Misión:_Imposible_–_Protocolo_Fantasma Arrendajo_terrestre_del_Turkestan Antezana_de_Foronda Hello,_I_Must_Be_Going!_(álbum) Hierobotana Ausentes Holactún Arundo_purpurascens Hans_van_breukelen Asterix_el_galo_-_¡el_cielo_se_nos_cae_encima! Arias_Cañete Monumento_al_Día_de_la_Liberación Antoine_Gros Mordella_cinereoatra Audi_quattro_Sport Antoni_Vilanova HDFS Montizón Associação_Académica_de_Coimbra_-_O.A.F. Area_metropolitana_de_Nueva_Orleans-Metairie-Kenner Avel·li_Artis_Gener Asamblea_General_de_la_Organización_de_los_Estados_Americanos Großenhain Arroyo_de_tejada Historietística Hippocampus_zebra Aphrodite_World_Tour Harvest_Moon_Friends_of_Mineral_Town Ano_1536 Ano_275 Miss_Suramérica Humaitá_(Dpto._Neembucu,_Paraguay) Halobacteriaceae Hyphessobrycon_togoi Antediluvianos

html map