Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Pedro_de_Portugal,_conde_de_Barcelos National_film_board_of_canada Nigidius_laevigatus Pablo_Vegetti Máquina_estadistica_de_traduccion Paraje_Villa_Sanz Pogonia_affinis Pino_gallego Partido_Democrático_de_Confianza_Nacional Partido_Democrata_Cristiano_(Peru) Pehlvi Norberto_Blanco Piruvato_kinasa Ornear Paulina_Castillo_Rodríguez Paradiscocyrtus_cerayanus Norman_Pogson Planta_del_dinero Planta_nuclear_Fukushima_I Placa_base No_More_Heroes Peter_Carl_Bouche Musica_taoista Parashú_Rāma Olhão_da_Restauracão Pedro_Peralta_Rivas Piedad_Marmol Padres_del_desierto Percichthys_chilensis Pielonefritis Por_ti/No_sé,_no_sé PZL-Mielec_M18_Dromader Pogonóforos Nicanor_(hijo_de_Parmenión) Pollada Por_fin_solos_(serie_de_TV) Pena_capital_en_estados_unidos Play_It_Loud! Pierre_Etienne_Remillieux OpenCOMAL Palmera_yatay Paracheilinus_lineopunctatus Parlamento_Ruso Organizacion_Akatsuki Pontacq Nunnezharia_geonomiformis Polo_Sur_Geográfico Nissan_Cube New_England_Patriots Pingelap Nadine_Lustre Opera_Browser Partido_Socialista_Democrático Nasi_hainam Podagricomela_decempunctata

html map