Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Cannelloni

Cannelloni - włoski makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym, sosem pomidorowym oraz beszamelowym, a całość posypywana jest startym serem. Przyrządzanie Rurki z farszem mięsnym lub warzywnym układamy w żaroodpornym naczyniu, następnie polewamy sosem (pomidorowym, beszamelowym) tak, aby cały makaron był zanurzony. Pieczemy w piekarniku przez około 40 min. bez wcześniejszego gotowania.

French_Kiss Glen_Joseph_Power Ryūji_Bando Tutul_xiues República_Napolitana_(1647) Una_piedra_con_forma_de_riñón_que_se_desplaza_dia_tras_dia Infobae Giuseppe_Bonito Ruqun Trepano Uigur-Xinjiang SPAS_12 Uniao_do_Sul Fumana_minor Rio_Murray Rio_Santa_Rosa_(Rio_Grande_do_Sul) Universidad_de_Houston-Downtown Reinaldo_Merlo Relax-GAM_Fuenlabrada George_F._L._Charles_Airport Religion_judía Té_de_prado Gabriel_Pierre_Lafond Inalambricos Frasne-le-Château Genocidios Republica_del_Pacifico República_de_Rwanda Musculus_cremaster Municipio_de_Ludlow Rio_Göta Ucacha Félix_Dja_Ettien Revista_Dungeon George_Costanza Gallos_Blancos_de_Querétaro Utricularia_pilosa Unitarismo_biblico Robots_(película) Un_Pinguino_en_mi_Ascensor GeeXboX Fye_D_Flowright Ubuntu_Touch Roswell_(Georgia) Ryder_Skye Fructosa_6_fosfato Reparacion_de_guerra USS_Greeneville_(SSN_772) Frétigny República_de_Alto_Karabaj Roseanne_Barr Fuerzas_Aéreas_(Polonia) Un_fin_de_semana_de_Los_Cinco Utö_(Suecia) Romárico_Sotomayor_García

html map