Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Doña_Maria_de_las_Mercedes,_Condesa_de_Barcelona Amblyanthera Cóndor_real Dalmata Cora_de_al-Yazirat Cucumis_serotinus E_I_E-I-(Annoyed_Grunt) Aliev Corrimiento_de_tierra_de_Santa_Maria_Tlahuitoltepec_Oaxaca Cámara_Hispana_de_Comercio_de_Nashville Demu Cordillera_de_raura Copa_Presidente_de_la_República_2010_Selecciones Corro_de_la_patata Delton_(Wisconsin) Demetrio_Constantinovich_de_Rusia Edafosáuridos Decimocuarto_salario Cronologia_de_la_colonizacion_de_América_del_Norte_(1600-1699) Día_del_Nino Derecho_Internacional_del_Trabajo Corazón_americano_El_gran_concierto Dicinodonto Alexander_van_millingen Dioscorea_longifolia Alteridad Alstroemeria_cantillanica Dhrta-raṣtra DME_(satelite) D15A2 Decenio_internacional_para_la_promoción_de_una_Cultura_de_la_No_violencia_y_de_la_Paz_a_favor_de_los_niños_del_mundo Cruviers_Lascours Departamento_San_Carlos_(Mendoza) Alejandro_Tobar Dmitri_Serguéievich_Sipiaguin Diócesis_de_Auca Cuerpo_Superior_de_Policía Distrito_de_Mumbai_suburbano Draft_de_la_NBA_de_1989 Desmoncus_lophacanthos Copa_de_la_Reina_de_Futbol_1983-84 DVBBS Doraville_(Georgia) Cyclone_(Tangerine_Dream) Dios_se_lo_pague_(telenovela) Cárcel_de_Ramo_Verde Ediciones_Zeta Dinastia_kayar Edern Critters_3 Detención Departamento_del_Quindio Declaración_de_la_Independencia Cristiana_no_denominacional Deseos_de_cosas_imposibles

html map