Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Prefectura_de_Lesbos Lucio_gutierrez Recey-sur-Ource Longitarsus_callicarpae Real_Basilica_y_Santuario_de_Santa_Maria_de_la_Victoria_(Málaga) Mertensia_pectinata Mauricio_Hernandez_Norambuena Real_Cofradía_de_Nuestro_Padre_Jesús_Nazareno_las_Cruces_y_Santísima_Virgen_del_Rosario Longitarsus_violentoides Microrregión_de_Araraquara Presa_Chicoasén Punta_Ancla Lost_in_a_Moment Puente_Rio-Niteroi Mientras_más_lo_pienso.......tú Mayúsculas_cuadradas_romanas Manoella_Torres Marble_hornets May_death_never_stop_you Melodia_Ruiz_Gutiérrez Medal_Of_Honor_Rising_Sun Luis_III_Enriquez_de_Cabrera Makhtar_N'Diaye Luis_Roldán Prosopocoilus_congoensis Provincia_de_Logroño Mikan_Yūki Gregorio_XVII,_Clemente_Dominguez_y_Gómez_(antipapa) Pueblo_añú Raul_de_la_Fuente Mas_alla_de_la_vida Mauro_Silva_Urrutia María_Fernández_Coronel Pteroptychia Michel_Fargeot Proyecto_Central_termoeléctrica_Punta_Alcalde Primera_division_española_1983_84 Martín_de_Sessé_y_Lacasta Los_Cuatro_Fantasticos_(Hanna-Barbera) Puertaventana Mario_Farías Publio_Furio_Filón González_Hontoria Mengomeyén Miguel_Ángel_Martín_(historieta) Miki_Shinichirou Marina_Ivanovna_Tsvietaieva Man_Spider Regulus_satrapa Rambla_José_Gervasio_Artigas Luis_Tonelotto Rabdite Martin_cazador_ganchudo Príncipe_Felipe_(Disney) Mario_Garcia_Menocal

html map