Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Logar_de_la_Puente Martin_Mazza Mackford_(Wisconsin) Programa_servidor-cliente Refracción Puntero_(programación) Manufactura_esbelta Lluisa_Cunillé Maytenus_williamsii Póvoa_(Miranda_do_Douro) Llullaillaco_(volcan) Maria_José_da_Silva_Viana_Fidalgo_de_Oliveira Lutz_Pfannenstiel Maracana_Stadium Ratón_cuatralvo_guatemalteco Gran_Premio_del_Reino_Unido_de_1951 Louise_Cooper Provincia_de_Xekong Grandfontaine_(Bas_Rhin) Megapodius_cumingii Mariano_Castro_Zaldívar Región_Ultraperiférica_de_la_Unión_Europea Manuel_Estrada_Cabrera Psicología_comparada Luis_Alvarez_(periodista) Regimiento_N.º_17_de_Lanceros Red_secundaria_de_carreteras_de_España Prunus_communis_subsp_domestica Rebelión_tuareg Martín_Perfecto_de_Cos Línea_Azul_(LACMTA) Mario_Theissen Radosław_Sikorski Pseudochiridium_kenyense Luis_de_San_Simón Mahaleb Mike_Phillips Pygmea Preguntas_al_espacio Mawsat_al-Ándalus Gravimétrico Proterotérido Rafael_Marín_(historietista) Magadha Low_and_Burbank's_Grant Líneas_electricas Manteca Mamou Redpagos Presa Luis_Enrique_de_Borbón-Condé Promotor Grey_Eagle_(Minnesota) Puente_Jones Meridiano_164_oeste

html map