Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Antonio_Domingos_Brescovit Archipiélago_de_las_Islas_Diego_Ramírez Hippeastrum_pronum Asilis_ramosa Arnold_von_Lasaulx Apeadero_Km_160 Moscardón_cazador_de_abejas I_am_furious_yellow Antonio_Montalbán_Gámez Hoplasoma_luzonica Autorité_de_développement_intégré_de_la_région_du_Liptako-Gourma Montuhotep H._R._Haldeman Moholy-Nagy Henri_Honore_Giraud Mundial_de_Bádminton Andropogon_confertiflorus Harry_Potter_and_the_Half_Blood_Prince Hassanal_Bolkiak Monte_Pelée IOH Anadenanthera_colubrina_var._colubrina Huracán_Raymond Monasterio_de_Břevnov Asimina_triloba Hallines Antidote Armstrong_(Oklahoma) Historia_de_eritrea Assunção_(Arronches) Aragón_(petrolero) Aureliano_in_Palmira Horace_H._Wilson Avisamiento_de_automóviles Angaïs Monstruo_la_ballena Hypocéphalides Anantherix_decumbens Hopei_oriental Mocejon Asociación_Waterpolo_Zaragoza Guyanés Avesnes_lès_bapaume Automobili_Turismo_e_Sport Mordella_subaenea Mouvement_pour_l'évolution_sociale_de_l'Afrique_noire Autillo_pacífico I_Velorum Halis Monolepta_gerstaeckeri Hosein_Dehqán Ano_1327 Houston_Aeros Arrayán IDCAN

html map