Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Massachussets Mijailovskaya Quo_Vadis MIR-Renovación Meadow_View_Addition Masa_joviana Mars_Surveyor_Lander Ramal_A15_del_Ferrocarril_Belgrano Machemont Melbourne,_Australia Prata_Sannita Manuel_Salvador_Sanmartín_y_Cuevas Lucio_Julio_Cesar_(cónsul_90_a._C.) Louis_Despréaux_Saint-Sauveur Ramon_(arbol) Los_40_Principales_(Paraguay) Microrregión_de_Alto_Teles_Pires Megalon Megalosauroidea Prunus_cerasus_var._acida Louise_Freeland_Jenkins Megapixels Mario_Alonso Rafael_del_Pino_(militar_cubano) Lurtz Miguel_Ángel_García_Hernández Premio_Pete_Newell_Big_Man Luv_(cancion) Quinta_flota_de_la_marina_de_estados_unidos Michał_Sędziwój Milicia_Francesa Presidente_de_Burundi Mezmai Quique_Martin Ramon_Fernandez_Marti María_Cristina_Almeida_Castro Presa_y_pantano_de_Santa_Ana Primera_División_de_Espana_1929_30 Prision_estadounidense_de_Guantanamo Ramón_de_Salas_y_Cortés Malachidius Mario_Ovando Microcebus_bongolavensis Prouvais Mercado_de_Antón_Martín RM_15 Quintín_Esquembre Medellin_(Antioquia) Provincia_de_Bogotá Protasparagus_zeylanicus Manuel_de_landa Rafael_de_sobremonte Manuel_Antonio_Pérez_Sanchez Lodi_(condado_de_Columbia,_Wisconsin) Luis_Perea

html map