Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Octandrorchis Neobisium_lethaeum_acherusium Oficios_artisticos Noel_Simsolo Nativo_Americanos_(U.S._Census) Narcissus_pseudonarcissus_subsp_macrolobus Partícula_hipotética Novela_fantastica Observatorio_de_precios Navegación_loxodrómica Partido_de_Nicoya Nueva_Zemlya Neerlandes_de_Pensilvania Omar_Barboza Nasser_Saleh Naengguk Partido_de_Castilla_y_León Partido_Judicial_de_Guadix_(Granada) Mónica_Arriola_Gordillo Parque_Taksim_Gezi Pedro_de_Cebrian_y_Agustín Ninox_scutulata_randi Obrera_(estacion) Portulaca_parvifolia Nacional_Buenos_Aires PEAR Pedro_de_Alcántara_Tellez_Giron Pedimento_(documento) Ovidie Pico_Ellerbeck Nepeta_citriodora Perez_Millan_Temperley Polka_Producciones PAEP Pompeya_(Nápoles) NGC_884 Par_motor Parques_nacionales_de_Finlandia Odilón_de_Cluny Pintura_holandesa_del_Museo_del_Prado Película_musical Polianfolitos Navianos_de_Valverde Pino_nevral Objeto_Messier_10 Nolensville Podagricomela_taiwana Poblacion_segun_opción_religiosa Pilmaiquén_(desambiguación) Port_of_Miami Pampa_Biaggio Paragyrodon Nielles_les_Calais Pidna Paquete_estadístico

html map