Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Tagliatelle

Tagliatelle (tagliolini, reg. taglierini – z wł. tagliare – ciąć) – klasyczny włoski makaron z rejonu Emilia-Romagna w kształcie długich, płaskich wstążek o grubości ok. 2 mm i szerokości 0,65-1 cm. Kształtem przypomina fettuccine, lecz jest od niego szerszy.
Tagliatelle podaje się zwykle z sosami, zazwyczaj z bolognese.

Legenda głosi, że tagliatelle zostało stworzone w okresie renesansu przez Zefirano, utalentowanego szefa kuchni, który został zainspirowany fryzurą Lukrecji d'Este ułożoną z okazji jej ślubu z Annibale II Bentivoglio (synem Giovanni II Bentivoglio) w 1487 roku. Potrawa została nazwana tagliolini di pasta e sugo, alla maniera di Zafiran (makaron tagliolini z sosem alla Zafiran) i podana na srebrnej tacy.
Niekiedy początki tagliatelle łączy się z weselem bardziej znanej Lukrecji Borgii i Alfonsa I d'Este (1501).
Anegdotyczne początki tego makaronu są zapewne jedynie wymysłem bolońskiego rysownika i satyryka Augusto Majani z 1931 r.

Z czasem tagliatelle zyskało znacznie mniej wyrafinowaną tradycję jako potrawa spożywana przez prostych ludzi.

Federacion_de_Fútbol_de_Australia Enrique_Romero_(desambiguación) Estación_de_San_Fernando_(Cercanías_Cádiz) Elecciones_legislativas_de_Australia_de_2004 Fitchburg_Longsjo_Classic Ensalada_landesa Fain_les_Moutiers Enobarbichthys_maculatus Francisco_Gonzalez_Paul_Martínez-Gallardo Euphorbia_furcillata_var._ribana Fluoruro_de_aluminio Ficus_pubescens El_Diario_Montañes Estacion_de_Primat_Reig Escuadron_del_tiempo Estimulo El_Cordobés Factor_de_transcripcion_Sp1 Esclavo_romano Estándar_(química) Elogio_de_la_lentitud Francisco_Faramiñan Edward_Misselden Esquehéries Ejercito_Republicano_Irlandes_Oficial Francisco_III_Fernandez_de_la_Cueva Fork_in_the_road Enseñanza_Media El_Otro_Yo_del_Otro_Yo_Esencia_Compilado Flósculos Estación_de_nieblas Festuca_fenas Elektra_(ópera) Ejército_Popular_Catalan-ÉPOCA Eduardo_Gómez_Haro El_Fugitivo Eremobates_zinni Familia_Mountbatten-Windsor Erigone_spinifera Entre_mujeres Erinías Emperador_Daoguang El_tiempo_en_sus_manos Escuela_de_Fráncfort Facultad_de_Traducción_y_Documentación_de_Salamanca_(España) Estadio_Carlos_"cafe"_Martínez Francisco_Martín_Pinzon Fedón_de_Elis Emilio_González_del_Castillo_y_Lopez Ermita_de_la_Magdalena_(Azpeitia) Ernest_Bai_Koroma Esqui_nordico_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Sankt-Moritz_1948 Epipactis_muelleri_var_cleistogama Escenas_de_matrimonios Flipper_(serie_de_televisión)

html map