Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Ancenis Andrei_Mokh Anas_georgica_spinicauda Mordella_latipennis Higienico Harttia_punctata Antonio_de_Fuentelapeña Monasterio_de_San_Vicente_Del_Pino Géfosse-Fontenay Monumento_Nacional_Dinosaurio Monarquia_democracia_y_orden_natural Ats Astracantha_acetabulosa Artículos_básicos_de_supervivencia Artrófita Gymnadenia_viridis Arturo_Pendragón Hydrangea_hortensia IUPHAR Monday_Night_RAW Arabe_literal IC_1539 H̱ašẖaš_ibn_Saʿīd_ibn_Aswad André_Derain Hybopsis_dorsalis Harri_Lorenzi Avispón_gigante Hebreo_tiberiano Hiroshi_Mikami Guerra_acorazada_en_la_guerra_del_chaco HHMS Artes_marciales_japonesas Anguirasas_(tribu) Anthony_Torres Arenys_de_Munt_(Barcelona) Ases_de_la_aviacion_de_la_Primera_Guerra_Mundial Arquidiócesis_de_Mérida_(Venezuela) Hardy_(Nebraska) Arana_de_agua Asperula_digyna Gurgaon Anies Angel_Diaz_de_Entresotos_Mier Autingues Haplogrupo_P_ADN-Y Halfd.-Niels. Miquel_Iceta_i_Llorens Autovia_de_Ademús Aneta_Šmrhova Hideo_Nomo Ashtarjanidas Grup_Excursionista_i_Esportiu_Gironi Arbitrio_Insular_a_la_Entrada_de_Mercancías Guerra_de_los_carpatos Andy_Ralph

html map