Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Enrique_Estuardo_Lord_Darnley Follow_The_Leader Elápido El_Pantano_(episodio_de_Avatar:_la_leyenda_de_Aang) Escrofulariaceae El_Ciclo_de_la_Investigacion_Cientifica Estación_de_Ligugé Embarcacion_de_Intervencion_Rápida_clase_Guardamar Epeira_chinchoxensis Elecciones_al_Parlamento_Europeo_de_1999_en_los_Paises_Bajos Foster_City,_California Escudo_de_armas_de_Arequipa Estación_de_Placa_Espanya Estación_de_Cantabria Ena_lepto Embalse_de_Alsa Felicia_Fuster_Jaume El_Último_Emperador Finlandia_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Londres_1948 Finhaut El_Sombrerero_Loco_(DC_Comics) Federacion_de_Fútbol_de_Levante Ficarolo Fiat_500_Cattiva Episodios_de_Más_allá_del_límite El_Quinto_Elemento_(videojuego) Estado_nacional_(programa_de_television) El_séptimo_sello_(pelicula) Escudo_de_navolato El_satanico_Dr._Cadillac Escoba_negrera F._C._da_Lixa Ejército_del_Pueblo_Paraguayo Eucalipto_flor_roja Federacion_Peruana_de_Ciclismo España_en_el_Giro_de_Italia Excoecaria_marginata_var_puberula Energia_química Exequiel_Guttero Francisco_Caraballo España_de_la_Restauracion Etienne_François_Choiseul Ermita_de_Santa_Barbara Fracaso_escolar El_Tiempo_(Honduras) Eugène_Pierre_Perrier_de_La_Bâthie Elecciones_autonomicas_andaluzas_(1996) Finales_de_la_NBA_de_1970 Federacion_Argentina_de_Estudiantes_de_Geografía Egio Fanega Ficus_noronhae Fenomeno_quimico Estrecho_del_fondo_de_hierro F6f_Hellcat

html map