Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Cannelloni

Cannelloni - włoski makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym, sosem pomidorowym oraz beszamelowym, a całość posypywana jest startym serem. Przyrządzanie Rurki z farszem mięsnym lub warzywnym układamy w żaroodpornym naczyniu, następnie polewamy sosem (pomidorowym, beszamelowym) tak, aby cały makaron był zanurzony. Pieczemy w piekarniku przez około 40 min. bez wcześniejszego gotowania.

Berninches_(Guadalajara) Bougna Banco_Alemán_Transatlántico Cambridge_Massachusetts Cerro_Bayo_(desambiguación) Cereus_lageniformis Castillos_del_Callao Castillo_de_Agliè Censo_(ciencia_política) Casalecchio_di_reno Cadeo Belga Campeonato_Mundial_de_Esquí_Alpino_de_1958 Cargos_politicos Castillo_de_los_Collados Campeonato_de_Clubes_de_Oceanía_1999 Bonne_nuit_ma_cherie Calceranica_al_Lago Bahía_de_Prudhoe Bréhéville Bandana_(disco) Bobby_Baccalieri Carlos_Meijide Basílica_de_Saint-Denis Bagao Bauhinia_versicolor Brasilocactus Batch_processing Cerro_Calderon Bonvillard Bmi Bellewood_(Kentucky) Carné_de_identidad Breno_Matosinhos Castel_del_Monte Carl_Barât_(musico) Boquila_discolor Canton_de_Herzegovina_Neretva Calor_de_formación Bikini_Open CC-BY-ND Basileuterus_cinereicollis C_N_A Basilica_Menor_de_Nuestra_Señora_de_la_Merced_(Lima) Caza_con_reclamo Boris_Alexiev Carpinterito_araucano Bethel_Televisión Cerigueña Castillo_de_Alba_de_Quirós Cardonnette Badgīs Bazinghen CASA_C-295_MPA Bayi_Rockets

html map