Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Stelis_cordata Shumi_Maritsa Sound_Asleep Tierra_de_Gosen Stanchfield_(Minnesota) Terminal_de_Omnibus_(Buenos_Aires) Termas_de_Dōgo Templo_de_Filé Seidenfadenia_mitrata The_Grapes_of_Wrath Teleton_1981 Torre_del_hoyo_grande Trautv Tocantins_(rio) SigmaQ Sergio_Amadeo_De_Cecco Sesión_golfa Sani_Bečirovic Seis_siete,_ocho Tortilla_española Stenispa_guatemalensis Stade_Léon_Bollée Tetraodon_duboisi Thomas_James_(bibliotecario) Sorghum_x_drummondii To_Tame_a_Land Seguridad_nuclear The_year_of_living_dangerously Salsa_Bechamel Ticum_(Tekax) Sinfonia_n_4_(Mahler) Sywell Secretaría_de_Asuntos_Agrarios_de_la_Presidencia_de_la_República_de_Guatemala Tomáš_Sivok Soyuz_7KT-OK Territorio_Britanico_en_el_Oceano_Índico Taxco_de_Alarcón Selver_Hodzic Sport_Clube_de_Mirandela TrES-2b San_Francisco_de_Paula Segundo_Gobierno_Provisional_de_la_Segunda_República_Española Tomás_Valeriano_Gómez_Sánchez San_Esteban_protomártir Santa_Verónica Seraph Sipacapense Sotileza Smyrna_(Georgia) Tarache_idella Sociedad_Astronómica_de_Mexico Saint-Cierges Se_Remata_el_Siglo Seguridad_social Tierra_Sur

html map