Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Bigoli

Bigoli (także: bigui, pincinelli, w Toskanii podobny makaron to pici[1]) – rodzaj włoskiego makaronu, wywodzącego się z regionu Veneto. Bigoli ma formę długich nitek zbliżonych w typie do spaghetti, jednak o dużej średnicy (około 3 mm). Wytwarzany jest z pełnej mąki (odmiana miękka pszenicy lub gryczanej[2]) albo z semoliny[3]. Dawniej w produkcji używano kaczych jaj[4]. Tradycyjnie podaje się go z dwoma podstawowymi sosami: z kurzej wątróbki lub z cebulowo-sardelowym[5].

Mártires_de_Tacubaya_(desambiguación) Myotis_stalkeri Naqs_i_Rustam Placeshifting PR Ophraea_metallica Negueruela Pantano_de_Cornalvo Patinaje_callejero Orografia Palamos_Club_de_Fútbol OKB-1_150 Pokemon_Corazón_de_Oro_y_Alma_de_Plata PC/104 Pi_lt Museo_Nacional_de_Irán Porrum_ascalonicum Port_Costa_(California) Pittsfield_(Nueva_York) Passato_prossimo_(película) Oreo_(araña) Nuevos_treinta_y_seis_inmortales_de_la_poesía Navegación_privada Partícula_en_un_potencial_de_simetría_esferica Nervus_iliohypogastricus Pichetto Palmira_(Valle_del_Cauca) Naxinandra Perissodactyla Os_Almirantes Pantano_de_Proserpina Philip_de_Laszlo P-ATA Partido_de_Castelli Pavel_Alekseyevich_Cerenkov Poa_alpina_subsp._djurdjurae Museo_de_Palencia Phreatodytinae PUC Patronato_de_Indias North_Park_(San_Diego) Posada_(Tineo) Politica_de_la_India Nicolas_Cotoner Oxygene Período_terciario Nicolas_de_Cardenas_y_Rodríguez Otay_Mesa Periodo_Nectarico Möngke Naruto_(ciudad) New_Album Odontota_dorsalis Nogal_criollo Philaccolus

html map