Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Billete_de_50_USS Batalla_de_jerez Caltha_arctica Carton Bramón_(Venezuela) Campeonato_Mundial_de_Esquí_Nórdico_de_1958 Basílica_del_sagrado_corazón_(bruselas) Charala_(Santander) Camino_a_OJ_ninguna_parte CFF Brienon_sur-Armancon Belbeze_de-Lauragais Busto_de_Daniel_W._Voorhees Año_73_adC Cassandra_(Stargate) Braşov_(ciudad) Casas_de_Haro_(Cuenca) Calle_Colonia_(Buenos_Aires) Carles_Folguera Cayetano_Brulé Ballet_Nacional_de_Cuba BFC_Siofok Candelaria_(Lajas,_Puerto_Rico) Barra_energetica Chalepus_walshii Bernardo_Miguel_Elias_Vidal Celiduena BusCaracas Bf_110C-4 Central_hidroelectrica_de_Arbon Campeonato_Mundial_de_Peso_Crucero_de_AAA Calyptranthes_jambolana Barakaldo_(Espana) Belloy_saint-léonard Boucardicus_tridentatus CONABIP Catalogo_GCTP Calahonda_(Granada) CNT_(periodico) Bulbine_francescae Bandera_(Santiago_del_Estero) Cerro_Espíritu_Santo Cantos_de_Chile_(Presente_Ausente) Calle_14_(linea_de_la_7ª_Avenida_Broadway) Ceñidero C_3322 Año_1231 Carretera_M_600 Baritono_martin Carlos_Bosch_García Cantalpino Batalla_del_Lech Carmen_Xhan Bolbocaffer_indigum Big_girls_don't_cry

html map