Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Bebianj Carcel_de_San_Vicente Bélis Castellano_de_España Carlos_Moyano_Llerena Caguana_(Utuado) Belen_(boyaca) Cambio_de_bicicleta Capítulos_de_Inuyasha Central_Nuclear_de_Fukushima_1 Camilleugenia Bruxa Castillejos_nº_18 Camicheron Barbus_issenensis B_45_Mentor Bellows_Falls Bad_Lippspringe Bird_Soldier_DARK_CLOUD- Cassie_Young Boraro Cabo_de_santa_pola Cartas_de_San_Pablo Barney_Frank Bibliotecario_del_Mundodisco Cañon_(geomorfología) Capilla_de_Nuestra_Señora_del_Pilar Cereus_grandiflorus_var_minor Biblioteca_y_museo_presidencial_de_john_f._kennedy Bahia_(desambiguacion) Baltasar_elisio_de_medinilla C._T._E. Carmen_Barrero_Aguado Calirroe_(satelite) Blue_Byte Café_de_Los_Dos_Molinos Barros_cassal Califato_omeya_de_Córdoba Basófilos Castéras Bárcena_Mayor Carlos_Lacoste Birzebbuġa Blindado_Almirante_Blanco_Encalada Bolívar_(Valle_del_Cauca) Breña_Baja_(Santa_Cruz_de_Tenerife) Bolsa_de_Falaise Camilo_Pino_Pedreros Buick_Century Canton_de_Issoudun_Sud Brives_sur_Charente Castro_do_vieito Benavent_de_Segriá Benjamin_Barrington Chagarcía_Medianero_(Salamanca)

html map