Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Clase_Condell Valle_de_Palm Computación_analógica Worms:_Reloaded Cirrhopetalum_fimbriatum Aldeanueva_de_Ebro We_Are_Pioneers_World_Tour Club_Deportivo_Hercesa A_92m Consejo_de_Trabajo,_Económico_y_Social_de_Cataluña Xenophysogobio_nudicorpa Cogujada_montesina Abstraccion_(programación_orientada_a_objetos) Compostela_(Cebú) Cofradía_de_Jesus_Nazareno_(Desambiguacion) Afroperuano Ybira_pitas Zuben_Elschemali Yohann_Pelé X_Men:_Evolución Condado_de_Alleghany_(Virginia) Adán_de_Bremen Colorado_Springs_School_District_Eleven Col_du_Telegraphe Adam_Sharpe Zhong_Acheng Watch_The_Throne Villers-le-Rond Comisión_de_la_Verdad_y_de_la_Reconciliación Vino_Madeira Claire_Chennault Charmeleon Vito_Campanella Chersophilus_duponti Concilio_de_Roma_(374) Como_pan_caliente Yacimiento_icnológico_de_Bejis Virgen_de_la_Soterrana_(Avila) Chondrillinae Chloris_curtipendula Villafranca_del_Castillo Consentimiento Aeropuerto_Internacional_de_Querétaro Aeropuerto_de_oporto Comisario_europeo_de_Interior Zigbee Victor_Jiménez Víctor_Toledo_Sandoval Cinnyris_erythrocercus Abbaye_de_bellocq Acorde_musical Chastel_Arnaud Concha_Méndez Yukaze Adicola

html map