Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Paramahamsa_Yogānanda Nessofregetta_albigularis Período_de_semidesintegracion Posición_estrategica Pasaje_Rivarola Olyra_strephioides Neuvillalais Parrilla_de_programación Plancha_(de_ropa) Orden_de_Andres_Bello Plaza_Colon_(Luján) Pintura_rajputa Pasteurella_multocida Pedaliacae Pebete Phytobaenus_amabilis No_Lo_Perdona_Dios Origami_Project Organo_maritimo Potato_Virus_S Oso_Gaseoso_y_Achú Ménil-sur-Saulx Polo_magnetico MySpace_Records Oreomela_belousovi Nicolás_Guillén_Landrián Parque_das_Nacões Plus_(desambiguacion) Notacion_musical_inglesa NBA_Development_League_2006-2007 Olympus_E_1 Phenom_II Nocara Nebulosas_de_reflexión Peñausende Pinus_lambertiana PAF_FC Policia_Mendocina Paa_taihangnicus On_topic Oliver_Wolcott_Jr Orchis_pyrenaica No_lo_soporto Potencial_electrotónico Namaka_(satélite) Playa_de_Tingko Phymatocarpus Oatcake Odontaspis_ferox Norman_Hallows O_M.G. Peperomia_macaroana Nuño_Ribeiro Nox_Arcana Pervoverechenskoye

html map