Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Casimiro_Vigodet_y_Guernica Castillo_de_Villagarcia_de_Campos CN-235 Bomílcar_(Siglo_II_adC) Canón_Grieve Back_in_the_Saddle Catedral_de_Córdoba_(España) Berberis_minor Boenn Campo_de_visión Cephalophus_dorsalis Carretera_de_Nebraska_62 Benin_(republica) Biblioteca_del_Condado_de_Contra_Costa Body_Art Central_Hidroelectrica_Los_Maitenes Central_hidroelectrica_Agoyan Brens_(Ain) Azul-verde Best_of_2001_2009 Campo_del_pano_de_oro Bitoma_neglecta C_Plus_Plus Camerún_británico Castano_(arbol) Burak_Yilmaz Bianka_Lamade Bentley_6½_Litre Centro_Histórico_de_Managua Bowlesia_oppositifolia Bridge_School_Benefit Carlos_Condit Bernard_thevenet Cerredo_(Tineo) Baschi Cestrum_anagyris_var._tomentosum Chapulco Año_Internacional_de_los_Afrodescendientes Belisario_Porras Bodysong Cancer_cutáneo Batalla_de_arroyo_grande_(argentina) Basílica_de_san_francisco_(san_miguel_de_tucuman) Cenotafio_de_Georgetown Bufali_(Valencia) CF_Rapid_de_Murillo Castillo_de_Castellví Bossee Ceratograecum Castillo_de_Jaunpil Canaán Campamento_contra_las_fronteras Batalla_de_Turin Beaulieu-les-Fontaines Behind_Enemy_Lines_(pelicula_de_2001)

html map