Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Bigoli

Bigoli (także: bigui, pincinelli, w Toskanii podobny makaron to pici[1]) – rodzaj włoskiego makaronu, wywodzącego się z regionu Veneto. Bigoli ma formę długich nitek zbliżonych w typie do spaghetti, jednak o dużej średnicy (około 3 mm). Wytwarzany jest z pełnej mąki (odmiana miękka pszenicy lub gryczanej[2]) albo z semoliny[3]. Dawniej w produkcji używano kaczych jaj[4]. Tradycyjnie podaje się go z dwoma podstawowymi sosami: z kurzej wątróbki lub z cebulowo-sardelowym[5].

Operacion_Slapstick Periférico_(estación) Plicatiductus Parques_de_Bogotá Pine_Island_(Texas) Naranjito_(Hatillo) Naturissimo Partido_Nacionalista_de_Castilla_y_León Nada_es_igual_(album) Naturaleza_de_Japón Neotomismo Picu_Pienzu Persicaria_hydropiper_ssp_laetivirens Numero_ENI Polifenoloxidasa Paleohispanico Platyopuntia_albisaetacens PCLInuxOS Neguilla_de_España Neocorteza Nunoa_(estación) Planeación Porsche_Cayman Pez-lombriz Pawn_of_Shadows Nuestra_Señora_de_la_Inmaculada_Concepción_del_Uruguay Pinipedos Patrick_Jonker Pinochia Odobenocetops Neo_(Matrix) Norbert_Shamuyarira Na'alehu_Hawai'i Música_bereber Pierre_de_Boissieu Plotosus_abbreviatus Nestor_caballero Polastron Papiro_45 Norte_de_santander Música_y_matemáticas Peces_de_agua_dulce_de_Argentina Música_Enchiriadis Piedra_Escrita Pollyanna_(película) Museo_de_Historia_de_la_Ciudad Onda_Rambla_Onda_Cero Pinus_cedrus PSPACE Pa_Kua Positivísimo Pensamiento_de_Norea Operacion_Bayoneta Popovka_(barco) Panacea_procilla

html map