Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Cannelloni

Cannelloni - włoski makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym, sosem pomidorowym oraz beszamelowym, a całość posypywana jest startym serem. Przyrządzanie Rurki z farszem mięsnym lub warzywnym układamy w żaroodpornym naczyniu, następnie polewamy sosem (pomidorowym, beszamelowym) tak, aby cały makaron był zanurzony. Pieczemy w piekarniku przez około 40 min. bez wcześniejszego gotowania.

Hiroshi_Kamiya Apprieu Hedysarum_motorius Arfeuillea Arroyo_Elía August_Thalheimer Autovia_de_Melipilla Anges_Football_Club_de_Notsè Guachichil Holbrook_(Massachusetts) Antonio_J_Murado Asedio_de_Gijón_(1936) Minos_de_Grifo IEEE_1275 Antonio_Querenghi Historias_de_Nadie Atari_TT_030 Andreaeobryopsida Archipiélago_de_las_Seychelles Harold_mayne_nicholls Arnaldo_Madrid Ideólogos Hidalgo_(Coahuila) Grupo_RTVE Horacio_Ramon_Cardozo Ibaro Mrozy Guerra_a_Muerte Güercu Guerra_polaco-soviética_en_1920 Grupo_The_Economist Hueso_de_ishango Arenga_de_santa_rosa Helipuerto_de_Cee Montañas_Dinghu Hipersónico Montauri Asociación_medica_del_departamento_castellanos Asociacion_Deportiva_San_Antonio Montréal-la-Cluse Motor_sin_núcleo Hesiquio_de_mileto Arista_(teoria_de_grafos) Avt Ara_ararauna Harry_Potter_y_el_caliz_de_fuego_(película) Gyas Horacio_Cartes Apogon_cladophilos Arterias_ciliares_largas_posteriores Andie_McDowell Henochilus Guerreros_de_Oaxaca Arquitectura_en_pizarra_(informática) Heredeiros_da_crus

html map