Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Bigoli

Bigoli (także: bigui, pincinelli, w Toskanii podobny makaron to pici[1]) – rodzaj włoskiego makaronu, wywodzącego się z regionu Veneto. Bigoli ma formę długich nitek zbliżonych w typie do spaghetti, jednak o dużej średnicy (około 3 mm). Wytwarzany jest z pełnej mąki (odmiana miękka pszenicy lub gryczanej[2]) albo z semoliny[3]. Dawniej w produkcji używano kaczych jaj[4]. Tradycyjnie podaje się go z dwoma podstawowymi sosami: z kurzej wątróbki lub z cebulowo-sardelowym[5].

Ocana_(pintor) Poa_abietina Omar_Esparza PR:WP:RD Otaria_byronia PR:INT Playa_de_Sword Nebulosa_Pelicano Pontricacio_Contricanis Ness_(EarthBound) Nervio_craneal_2 Plasto NGC_7000 Nikita_dura_de_matar Myrtus_valdiviana Pablo_Carbonell Otros_días_vendran Orpí Nonville_(Vosgos) Notepad2 Nikolai_Viktórovich_Podgorny Ophrys_aranifera_f_oodicheila Narciso_Ibañez_Serrador Poređe Petr Patriot_League Parque_do_Trianon Pintura_de_Flandes_(siglos_XV_y_XVI) Oradores_áticos Pico_Magina Número_ENI Paul_Mc_Cartney Percy_Robert_Miller Parroquia_de_West_Carroll Neuritis_optica Ninho_do_Açor Naoki_Tanizaki Música_Clasica_en_el_Perú Odor_o_visión NGC_60 Nizao Ozonizador Polonesa_Op_53 Nya_Ullevi Parupeneus_multifasciatus Potencia_eléctrica Pequeña_Kindrativka Napoleon_Baccino_Ponce_de_Leon Ornö Pomarosa Okan_Buruk Parque_nacional_Benito_Juarez Olvidado_rey_Gudú Orquestal Parque_East_Potomac

html map