Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Juan_Fernandez_Cañas Ján_Popluhár Leonardo_García_Peralta José_Maria_Aguilar_Porrás José_Fernández_de_Villa-Abrille KV8 Linea_Tarragona_Reus_Picamoixons_Lerida Kankintú_(distrito_de_Kankintú) Lazaro_Zamenhof José_Luis_Roberto_Navarro Lenguas_de_Trinidad_y_Tobago João_Henrique_Carneiro José_Antonio_Fernandez_Ordonez Kazumi_Totaka Joan_Antoni_Pamias Jose_Hernández_Claire Juan_P_Montoya Julio_Mendez_Aleman Juan_Garcia_de_Miranda L3 Jopillo_de_zorro La_Cartuja_de_Parma Iván_Ramirez_Quintero Leptospermum_bullatum Leochilus_sanguinolentus Klaus_Gallo Lista_de_géneros_Sapindaceae Jose_Mario_dos_Santos_Mourinho La_Poitevinière José_Maria_Cos_y_Pérez La_Santa_Iglesia_Católica_Apostólica JFL Leyes_de_Cassini Katanas Junior_Braithwaite John_S_McCain_Jr Isla_de_Arros Juan_Vigón_Suerodiaz Laurel_Hill_(Florida) Levalorfán Leisure_Village_West-Pine_Lake_Park La_Croisille-sur-Briance Jose_Domenech Jean_y_pierre_troisgros Jessica_Walter Karite Justo_Mullor_García La_Gloria_de_Abuela Investidura_presidencial_de_Ronald_Reagan_en_1985 Linares_(Ribadesella) Jose_Antonio_de_Oreamuno_y_Vazquez_Melendez Jose_Luis_Sanchez Kolín José_Sarrau Jean-Francois_Leroy

html map