Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Sebastián_Pérez Sistema_de_planificación_por_competencias Sabotage_(película) Tokyo_MX Supercopa_interamericana São_João_(Lajes_do_Pico) Schmeil Tomás_Milián Séptima_Región Tratado_de_Creacion_de_la_URSS Torneo_de_San_Jose Trans-Europe_Express Sierra_Magina Squalus_hemipinnis Sebastian_Minano Spatuloricaria_phelpsi Scarlett_Bowman Torneo_Apertura_2004 Stjórnin Seguidilla_(música) Shanghai_Metro Sancho_I_de_Aragón San_Rafael_(ciudad,_México) Sóviet_de_Petrogrado Sudebnik_de_1550 Sistema_Electronico_de_Negociación_de_Deuda The_Breadwinner Sintetizador_analógico Sören_Kierkkeaagard Tragedia_de_Canete Torneo_de_Hamburgo Tiquire_Aragua Sinfonia_n_2_(Beethoven) Torneo_de_Stanford_2013 Thayeria_obliqua Saint-Médard-d'Aunis Subpilocereus_mortensenii Saint-Maime-de-Péreyrol Torre_de_Santa_Cruz Scortechinia_malayana Saint-Denis_F._C. Tirso_de_molina Savona_(Nueva_York) Silvio_Proto Siorac_en-Perigord Sitio_de_San_Agustin_(1740) Tomas_Caballero_Pastor Sémico Siete_altares_de_Abjasia Solidarnośc Titadyne Temnocalyx_nodulosa Suzuky_Swift_Sport Saint-Romain-la-Virvée Silabograma

html map