Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Piedras_de_Callanish Paramore Novi_Sad Potamogeton_serrulatus Palacio_de_Cropani Patrimonio_de_la_Humanidad_en_Moldavia Par_Cinemático Peter_Paige Passau_(distrito) Nelson_Saúte Onomasticon_de_Amenemipet Petropedetes_natator National_City,_CA Plaza_de_García_Hernández Pirámide_de_Chichén_Itzá Osaka_Japon Oblast_de_Vinnitsa Plantanero_de_Espana No_Loan_Again_Naturally Potentilla_rupestris Pavel_Aleksandrovich_Smirnov Poggio_San_Vicino Oftalmoscopia Podracer Nh Paleosepharia_quercicola Oleg_Lisogor Pastor_blanco_suizo Pichiciego_chaqueño Otto_Tief Nathan_Hale Paso_Yobai Museo_naval_de_cartagena Oncocephala_atripennis Paseo_de_Bolívar Palma_Aqua_Magica Mutilacion_Genital_Femenina Noches_cariocas Océano_Proto-Tetis Paul_Rudolph Olla_podrida Pato_prensado PSR_J0737-3039 Ottorino_Sartor Pariente Omar_Caetano Pistia_amazonica Pistorinia_breviflora Notholirion Nada_del_Hombre_me_es_Ajeno_(La_verdadera_Vocación_de_Magdalena) Pistero Plique-à-jour Musica_de_El_Salvador Nine_(Rap) Pinza_o_palanca_para_manejo_de_cuadros

html map