Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Capitulos_de_Glu_Glu Balon_de_Oro_2002 Bobby_Campo Btr-80_caribe Cabo_Circoncisión Carmen_Cecilia_Urbaneja Carnival_Of_Souls_The_Finnal_Sesions Blesle Canadohta_Lake Campana_de_Alfonso_I_de_Aragon_por_Andalucia Cerca_de_ti Casa_tradicional_abulense Cardo_cabeza_de_pollo Biblioteca_Nacional_Judía_y_Universitaria Bandera_de_Níger Caserio_Lopetedi Blood_and_belief Bosque_Nacional_del_Caribe Casas_de_Afur Bord_na_Gàidhlig Belen_(Nuevo_Mexico) B'z Birkenhead Central_hidroeléctrica Brunet_Francisco_Hay Breidenbach Castillo_de_Claramunt Capitán_Calzoncillos Blaquier_(saladillo) Cascabelillar Cazadora_(cómic) Bajo_el_bosque_lacteo Cayo,_papa Beppu_Oita CH_147 Brida_(tuberias) Back_at_the_Funny_Farm Billerica_(Massachusetts) Carlos_Westendorp Cantón_de_Neuvy_Saint_Sepulchre Central_(Alaska) Caracas_D.C. COCOPA Cana_borda BC_Zalgiris Campana_de_Oropesa_y_las_Cuatro_Villas Business_Aviation Boletim_da_Sociedade_Broteriana Año_280 Bimba_bosé Carlos_Armando_Biebrich Belver_de_los_montes Blaise_(afluente_del_Eure) Banco_de_América_(desambiguación) Batalla_de_Bir_Hakeim

html map