Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

ATP_World_Tour_500 Alberto_Archiduque_de_Austria Charro_Moreno Albufera_de_Cabo_de_Gata Contracepcion Chrysophyllum_leptospermum Wurm_II Ciriaco_Ramírez Adenilato_kinasa_7 Violeta_Janeiro Adoración_a_los_árboles Violet_Beauregarde Xenochalepus_octocostatus Cis_silvicola Västeras_SK Achillea_ptarmica Ajax_tubiflorus Villeperrot Yauhquemecan Clase_Orizzonte Alba_(Italia) Vasian_Patrikeyev Vía_Provincial_La_Aurora_Samborondón Vivian_Woodward Agencia_Internacional_de_la_Energia_(AIE) Chunyaxnic_(Dzilam_González) Academia_suiza Alegría Cimera_Real_Castellana Clavecín_electrónico Yembé Villa_del_Rosario_(Santander) Aaron_Brown Congreso_de_la_República_(Colombia) Circuit_Mont_Tremblant A_cabrera Chery_A11 Valdecanas_de_Tajo_(Caceres) Violeta_Parra,_texto_y_música Vjara_mushti Viroide Aldea_Quisaché Xenodontinae Abrus_aureus_subsp._aureus ARA_Patria Acoplo_de_momento_angular Comité_Economico_y_Social_Europeo Conquista_del_Petén Ajedrea_comun WP:C/TEMA Circuito_operacional Wakan_roeishu Westchester_Square_Avenida_East_Tremont_(línea_Pelham) Condado_de_Allen_(Ohio) Zelimir_Obradović

html map