Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Chiquimula_(departamento) Clitemnestra Club_Atlético_Bucaramanga_Corporacion_Deportiva Congregación_Emanu-El_de_San_Francisco Zorocratidae Adenocarpus_argyrophyllus Chino_min_nan Chatillon_sur_Lison Chernomorski_(Séverskaya,_Krasnodar) Clámide Value_Menu Constitución_Europea_de_2004 Conorboididae Aegus_consimilis Willemet Vipaka Zelda:_Ocarina_of_Time Condado_de_Valley_(Idaho) Villa_del_Plata Aitutakia Vena_semiacigos Xose_Maria_Alvarez_Blazquez Zinswiller Albert_Ramos-Viñolas Clúster Abel_Contreras_Bustos William_Slade Coger Al_Dia_(periodico) Aeropuerto_de_Villanubla Aeropuerto_Internacional_Toussaint_Louverture Xabier_Jáuregui_Blanco Yrdus Yild Wiley_(Colorado) Christine_Dale Club_Polideportivo_Granada_74_Zaidin Condado_de_Butte_(California) Zeke_y_Su_Pad_Magico Acrilonitrilo_Butadieno_Stireno Circourt-sur-Mouzon Zwingera Achai_gaon Chrysolina_jenisseiensis Comm._Pl._Afr._Austr. Chrysiptera_glauca Coggiola Wideban Charles_Dullin Conde_de_Villafranqueza Codex_Gregorianus Chosen Wigglesworthia Víctor_Oyarzun Yate

html map