Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Spighe

Spighe (od włoskiego spiga - kłos[1]) - rodzaj włoskiego makaronu o wyglądzie imitującym gałązkę z listkami lub kłos. Używany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych.

Courcelles_en_Montagne Cusparia_officinalis Altmarkkreis_Salzwedel Desmomys Amhara Desmoncus_lophacanthos Copidita_kaszabi Cseszneky Deperdussin Cristian_Canga David_Otero Domesticación_linea_del_tiempo ECN Dispersante Donostia-San_Sebastián_(Guipuzcoa) Ana_de_Jesús_de_Braganza Cuatro_hermanas_castellanas Debra_Paget Allan_Polunsky_Unit Dorada_(astronomía) Cyril_Domoraud Coudeville-sur-Mer Ambliopía Crimen_de_la_carretera_Malaga_Almeria Credo_(catolicismo) Crepis_capillaris Dons'ka_Balka Domenico_Teotocopoulo Amadeo_Baena_Lazo Diócesis_de_Mar_del_Plata Dibolia_occultans Curry_Goat Cordylochernes_dingo Distrito_de_Pacllón Alfonso_XI_de_Castilla_y_Leon Cueva_de_Biserujka Cyaneolytta_haemorrhoidalis Corticaria_relicta Discaria_gracilenta Alex_Dimitri_Song_Billong Demirtepe Cosmologia_Nórdica Donvidas Das_Wohltemperierte_Klavier Alexander_Bottini Dipanegara Diego_Velázquez_el_Mozo Culombimetría Costa_Volpino Distrito_de_Banska_Štiavnica Correlated_Double_Sampling Dilema_del_tranvía Alfredo_Chavero_e_Hijar Cultura_Kura-Araxes Aleksei_Fedchenko

html map