Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Acer_tataricum_subsp._ginnala Aeropuerto_de_Coatepeque Vron Zosterophyllopsida Claudio_Biern_Boyd Claude_Félix_Abel_Niépce_de_Saint_Victor Clímeno,_hijo_de_Céneo Claudio_Ranieri Club_Nouveau Vena_del_acueducto_del_vestíbulo Agatho XI_Region_de_Aysén_del_General_Carlos_Ibánez_del_Campo Yber Charieis Concierto_de_Ano_Nuevo_de_la_Filarmonica_de_Viena Agusti_Montal_i_Costa Wessel_Marais Airline_Tycoon Võ_Nguyên_Giáp Xavier_Pericay Vaiaku Vert_le_Petit Combate_de_los_Buques_Varados Abdominocentesis Villaseco_del_Pan_(Zamora) Zimapan Comite_Intergubernamental_de_la_Aviacion Complices_(album_de_Chicuelo) Colegio_universitario_de_Villaescusa_de_Haro Villanueva_la_Lastra Aesculus_glabra_var._leucodermis Yakovlev_Yak_3 Charles_N'Zogbia Cicatrización Chilehexops Abraham_Bandala Aderusincertae_eucalypti Aderbiyevka Waikato_AFC Xymox Aeropuerto_internacional_de_fort_wayne City_Hall_(desambiguación) Agustin_García_Calderon Coleosanthus_galeottii A_Touch_of_Evil:_Live_(Judas_Priest) Adela_de_francia Ables Alberto_Ascari Viaje_al_fondo_del_mar_(serie_de_television) Alan_Davidson_escritor_culinario Compuestos Vicente_Arze Chilhowie Clasificación_por_edades_(TV_Parental_Guidelines) Addy_Engels

html map