Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Centurion_Card Bahía_Chaunskaya Chaetocnema_extenuata Carlos_Budnevich Batalla_del_2_de_abril Carlos_Mancheno C._C._DeVille Bump_mapping Cantueso_(licor) Belén_Gache Changtse Carex_spadicea_f._maxima Chang'an_Avenue Calliandra_thouarsiana Castelo_dos_Mouros Basílica_Opimia Bachillerato_unificado_polivalente Bacteria_metanogénica Bellium_pappulosum Beaumont_(Meurthe_y_Mosela) Basiglio Centro_Comercial_Santa_Fe_(Bogotá) Celal_Bayar Carriel Caolin Baghdadi_mahmudi Bryophyte Bandera_de_Territorio_Británico_en_el_Océano_Índico Cetopsorhamdia_iheringi Bursellia Bean's_Grant_(Nuevo_Hampshire) Cendrillon_(Viardot) Cabery_(Illinois) Batalla_de_vélez-málaga Candezea_bicostata Cappadocini Cercomacra_cinerascens Bathurst_(Canadá) Be_larga Campeonato_mundial_de_esqui_alpino_de_1933 Breath_of_Life Bayac Bote_de_Colón Braque Carne_de_venado Benejama Calle_125_(linea_de_la_7_Avenida–Broadway) Caseificación Betsabe Casa_Palacio_de_Salinas_(Malaga) Bachau_(Anglesey) Brecha_Digital Cardonal Cephalocroton_discolor Belisario_dominguez_palencia

html map