Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Bartomeu_Munoz Años_1160 Cephalosorus_carpesioides Burguesia_terrateniente Batallón_sin_nombre Bruny_Surin Caniformia Bowen_(cráter) Blue_Demon_Jr. Base_de_la_fuerza_aérea_de_nellis Boletin_Comercial_e_Industrial Bastard_pop Campeonato_Brasileño_de_2012_-_Serie_B Catedral_de_braga Benigno_Aquino_Jr. Cayetana_Fitz Batalla_de_Bucaramanga Bristol_Blenheim Bombardier_Aerospace Betula_ulmifolia_var._glandulosa Brabos_(Avila) Booteo Centen_segoviano_de_1633_del_(M.A.N.) Borax-i Bouilly_en-Gatinais Castillo_de_la_vela Black_Wáter_(Demo) Buraq_Air Caminaca Carvicais Campeonato_Mundial_de_Natación_en_Aguas_Abiertas_de_2000 Carica_pubescens Casas_del_Monte Calle_Anibal_Pinto_(Concepcion) Belval_Bois_des-Dames Año_403 Badiana Cenefa Brangaine Borophagini Balian_de_Ibelin_Senor_de_Arsuf Carpe_Noctem_(Angel) Cachantún_Cup Cano_Estremera Canal_Rin_Meno_Danubio Carolina_del_Norte Calle_155_(linea_de_la_8ª_Avenida) Cassopolis Belló_I Cerisé Barnegat_Light_(Nueva_Jersey) Campeonato_de_Euskadi_del_Cuatro_y_Medio_2008 Blizhneyéiski Baden_(Maryland) Baby's_in_black

html map