Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

T._polonicum The_Emerson Sangrado Sustancia_gris Soda_jerker Saint_Froult Supresion_de_las_defensas_aereas_enemigas Tiétar_(Talayuela) Superliga_de_Serbia Tono_Salazar Setenteras Tomas_Abraham Teo_Escamilla Teoría_de_la_mente Sir_Agravaine Teul_de_Gonzalez_Ortega_(municipio) Trebic Seguimiento_de_objetos Saint_Geniès_de_Varensal The_Sinner_in_Me Sinfonía_n.º_36_(Mozart) Sinostega Shinshiro_(Aichi) Tocino_frito Sombras_de_Guerra_La_Guerra_Civil_Espanola Sinéad Silvino_Olivieri Shu_(Kazajistan) Selección_de_handball_de_Kuwait Tomas_Hubočan Tiranuelo_de_flancos_rufos Torneo_Regional_del_Noroeste Television_en_Espana_en_1964 Saint_Cernin_(Cantal) Steve_Rowe Saviñán Saltos_de_Yacyreta-Apipé Santo_de_plata San_Cristóbal_de_los_Ángeles Tart_l'Abbaye San_Bartolomé_de_Pinares_(Avila) Skin_and_Bones Sur_(diario) Thomasine_Christine_Gyllembourg-Ehrensvärd Schizopogon Saint_Gal_sur_Sioule TVE_HD Schistura_nagaensis Semyon_Kirlian Tazes Saint_Julien_Molhesabate Tectorea San_Tomé_de_Lourenza_(Santo_Tomás) Sinfonía_n.º_2_(Bruckner) Swanton_(Nebraska)

html map