Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Alfredo_de_Falloux Demografia_de_Arabia_Saudita Diplophrys Corcolen_blanco Alianza_Socialdemócrata Destinos_de_Lan_Argentina Almenar_(Lerida) Costa_jurásica Distrito_de_Chavin_de_Huantar Denominacion_de_origen_Plà_de_Bages Deutsche_Spielzeugmuseum Economía_comunitaria Digitalis_minor Alisma_graminifolium_forma_pumilum Alverja Draft_NBA_2007 Allport_(Arkansas) Cultigen Ambito_Metropolitano_de_Barcelona Dielitzia Corydoras_negro Doradillo Demel Dresden_(Ohio) Cotopaxi_(provincia) Dityeridoo Cuatí Distrito_de_horn Cormont Deflación Diastella_proteoides Couso_(Gondomar) Ambrosia_tenuifolia Cumbre_de_la_Tierra_de_2002 Darlington_FC Copa_Hopman_2009 Alfonso_Fernández_(desambiguación) Departamento_Quemú_Quemú Dactylispa_fulvifrons Distrito_electoral_de_Knowles_(condado_de_Frontier,_Nebraska) Cooperacion_Económica_del_Mar_Negro Alvaro_Morales_Rodriguez Distrito_de_Oxamarca Dre Convento_de_Santa_Catalina Du_Fu Distrito_de_Ibanda Corticotomía Covent_Garden_Market Dumbria_(La_Coruña) East_Glacier_Park_Village_(Montana) Decisiones_(serie_de_TV) Distrito_de_Khakrez David_Munrow Céphale_et_Procris_(Grétry)

html map