Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Oshana_(Namibia) New_Augusta Penon_del_Aguila Phaedon_lesngei PAW Mutua_Madrileña Pedro_francisco_de_uriarte Polvorín Neoancistrotus_guapimirim Partido_Liberal_(Japón,_1998) Mycetaeini Noe_Padrón_Gonzalez Partidos_politicos_de_Japon P._Vindob._G._39777 Peperoncino Passerina_nitida Noticiario_Mensual,_Museo_Nacional_de_Historia_Natural Pinacopodium Parque_Natural_de_Pena_Ubina_La_Mesa Ophelia_(álbum) Pamphorichthys_araguaiensis Pedro_Suárez_(futbolista) Petar_Živković Papa_Topo Newark_Public_Library Operaciones_de_Mercado_Abierto Para_que_no_se_duerman_mis_sentidos Phoenix_dactylifera NGC_518 Palacio_de_Gobierno_(Bolivia) Nochevieja_en_Agosto Paisa_(moneda) Pato_serucho_brasileno Policia_de_la_Provincia_de_Jujuy Observatorio_astronómico_nacional Nemo_iudex_in_parte_sua Ponticola_rhodioni Musica_tonal Naravas Nationale_Sluitingsprijs Pasariegos Neftchi_Baku_PFC Ogdóada Oblast_autonomo_Hebreo Paropes NMB48 Policías_y_ratones Picahielos Pleito_homenaje Papa_Urbano_III Nimfeales Oveja_xalda Nusku Pontaut Museo_Nacional_de_Aviación,_Kiev

html map