Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Museo_de_historia_natural_de_Mauricio Parroquia_San_Benito Partido_da_Terra Pedernales_(Cabo_Rojo) Okhlopkov Pelicula_de_vaqueros Orden_de_Kutúzov Myrurgia Myrmotherula_axillaris Orochi_Iori Ochodaeus_hondurae Osiel_Cardenas Pedro_de_Cuéllar My.live.com Plasma_rico_en_factores_de_crecimiento P.A.P. Osteobrama_cotio Palacio_de_Laredo Parque_David_Ben_Gurión Polylophium Paseo_del_Prado_(La_Paz) Ooshooia Pavetta_kroneana NORAD_sigue_a_Papá_Noel Máshrek Nado_sincronizado_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Atlanta_1996 Músculo_frontal Pierre_Charles_Silvestre_de_Villeneuve Nueva_colocacion_de_Charlot Nob_Tanaka Ocimum_basílicum Nuria_Gomez Picradeniopsis_dealbata Pohnpei_State Políptico_del_Juicio_Final Neuvy_(Marne) Patricia_Loaiza Oneonepata Nikolái_Viktórovich_Podgorny Pedro_D'Onofrio Persea Padre_Made_In_Usa Neomirandea Paco_Marín Paleópteros Mykola_Leontovych Policoro Polo Panoplosaurio Pandoto_(Cantabria) Pluchea_glabra Ninos_Héroes_(Monterrey_Metro) Platyxantha_depressa Parque_nacional_del_Alto_Atlas_Oriental Nun_(mitología)

html map