Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Maggie_Castle Rapuntium_haenkeanum Miles_Plumlee Pygopleurus_demelti Pseudopoecilia_fria Pyotr_Nikitich_Tkachov Greyia Prefectura_de_Retino Rasbora_hosii Margarita_II_de_Henao Maria_Perez_Lacruz Ramón_Fernando_de_Garay_Álvarez Godofredo_de_Harcourt Protege-slip Quercus_sessilis_var_ruscinonensis Margaret's_Museum Medull Reformas_estructurales Purace_(volcán) Michal_Czajkowski Gran_Premio_de_Francia_de_1977 Real_Decreto_1720_2007_de_21_de_Diciembre_de_desarrollo_de_la_Ley_Organica_de_Protección_de_Datos Premio_Nacional_de_Músicas_Actuales Metamorfosis_(album) Raymond_Spruance Pulsatilla_alpina_subsp._cantabrica Luis_Gimeno M.Hossain Línea_C-2_(Cercanías_Valencia) Puilly_et-Charbeaux Gottlieb_August_Wilhelm_Herrich_Schaffer Ptychotis_sylvestris Louis_Jacques-Paul_Bergon Gorrión_pizarra Gomez_Munoz Ramón_Martín_Nievera Quinquefolio_mayor Lo_mejor_que_le_puede_pasar_a_un_cruasán_(libro) Miguel_Angel_Rubiano Luis_Terol Masaryk_Circuit Marcelo_dos_Santos María_Magdalena_de_Habsburgo Masters_de_Cincinnati_1977 Lucia_Alberti Prefecturas_de_Chad Quinta_Coalicion Gracia_Montes Gran_Explosión Livers-Cazelles Miguel_Ríos_en_concierto:_Big_Band_Ríos Lobivia_brunneo_rosea Margen_teórico_estimado Poznan Gone_(pelicula)

html map