Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Orixe Mycteroperca Pontífices_Alejandro Pintores_italianos Parantechinus_apicalis Poder_Judicial_de_la_Federacion_de_Mexico Plantas_con_Flores Polifonía Podabrus_tsuboneae Paca_común Pequena_nube_de_Magallanes Nicolás_Federico_López Nefertum Orula Petoa Parque_de_Abelardo_Sanchez Potamobrotica_viridis PA-11 Ninot_(banda) Oro_libertad Paralimnophila Plaza_mayor Poetry_(film) Phyllostachys_puberula_var_nana Pedro_Ossandon_Buljevic Pinkelwurst Nico_Minoru Palma_del_gato Pasaje_a_El_Burgo_(Elviña) Placa_de_Cocos Port_Talbot_Town NA27 Plaza_de_Maipú_(estación) Polygonatum_biflorum_subvar._ellipsoidale Plectrohyla_glandulosa Pablo_Gozzarelli Platyxantha_calcarata Phoebe_Caulfield Osorio Pierre-Claude_Nivelle_de_la_Chaussée Obras_Cumbres_Sumo Nights_In_White_Satin Museo_de_las_artes_decorativas_de_frankfurt Orquesta_del_Divan_Este_Oeste Parque_nacional_cumbres_de_monterrey Phantom_Blue_(álbum) Musmon Parque_nacional_Isla_Quoin Numerado Nomenclatura_inorganica Mustela_erminea_martinoi Piedra_bruta Neobisium_creticum Polycarpaea_balfourii Parvitermes

html map