Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Linguine

Linguine (linguini) - włoski makaron pochodzący z Ligurii, a dokładnie z Genui, bardzo podobny do klasycznego spaghetti.
Różnią się tym, że linguine jest spłaszczony.
Podaje się go np. z owocami morza lub pesto.

Juan_Manuel_Gavazzo_Buchardo Lindavista_(estacion) John_Fryer Legion_de_Honor_(México) Jose_Luis_Alonso_Manes Jose_Pablo_Moncayo Joanpere_Massana Lema_satoi Lineas_de_Nasca José_Maria_Crespo_Rodríguez José_López-Cuervo_de_Narváez Jaroslav_Popovitsj Jardín_Botánico_Tower_Hill Jacques_France Liceo_Mexicano-Japonés Josep_Cuni LR_Ley_Del_Rap Jardín_Botánico_de_Missouri Leona_Louise_Lewis Lazar_Markovich_Lisitski La_Boissiere-en-Gâtine Javanes La_reina_Traidora_(novela) La_Llave_Menor_de_Salomon Isla_de_Reunión La_Moraleja Kámala_(diosa) Lien_Chan La_Libertad_(Peten) Kowel John_King_(autor) J_Chem_Theory_Comput._(A) Kazimír Kamau_wa_Ngengi Linea_C_6_(Cercanias_Valencia) Leptaulaca_nigricornis Lepidium_peruvianum Jean_Francois_Deniau La_forma_y_el_fondo Leandro_L._Desábato Kingsmen Italia_en_la_Eurocopa_2012 Instituto_Evangélico_Bethel Lago_Saint_Francis Jesús_Núñez_Fernández Liesberg Ivan_Kupala Leopoldo_Benítez_Vinueza Issik_Kul Lingnania La_Pesga Laboral_(estación) Jalas José_de_Galvez Jotnar_(banda)

html map